Hulp bij aangifte

Als je geïntimideerd of gediscrimineerd wordt of het slachtoffer bent geworden van geweld tegen homoseksuelen, dan kan Ruud, de Veiligheidscoordinator van COC Zeeland jou met raad en daad bijstaan.  Wil je informatie of advies over wat je moet doen als jij dit meegemaakt hebt of wil je hulp bij aangifte dan kan je contact met hem opnemen via veiligheid@coczeeland.nl 

Ruud is lid van COC Zeeland en heeft contacten bij de politie (Roze-in-Blauw en het Openbaar Ministerie (OM). Hij zal samen met jou het incident bespreken en de te nemen vervolgstappen doornemen. Dat kan middels een persoonlijk of telefonisch  gesprek. Hij zal naar behoefte blijven begeleiden naar een vertrouwenspersoon van het COC een professioneel hulpverlener en eventueel tot het doen van aangifte. Alle meldingen worden door Ruud met grote discretie en anoniem behandeld. Praten over wat jou is overkomen leidt niet automatisch tot een volgende stap.

Hoe kun je aangifte doen?

Je kunt aangifte doen op elk politiebureau. Steeds vaker moet dit op afspraak. De aangifte kan door iedere agent worden opgenomen. Vindt je het prettiger om de aangifte te laten opnemen door een agent die affiniteit heeft met LHBT-personen? Neem dan contact op met Roze in Blauw. De agenten van Roze in Blauw Zeeland-West-Brabant bieden een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen LHBT’s en betrokkenen bij het doen van een melding of aangifte.

Ben je slachtoffer geworden van een incident dat gerelateerd is aan geaardheid of genderidentiteit, of vermoed je dat iemand in jou omgeving bedreigd of lastiggevallen wordt vanwege het feit dat zij lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn?

Bel bij spoed direct 112.
Geen spoed maar wel politie? Bel dan 0900-8844 of stuur een mail naar rozeinblauw.zeeland-west-brabant@politie.nl.

Let op!: Om de cijfers van het geweld tegen LHBT’ers in kaart te brengen is het voor de politie noodzakelijk om in de aangifte op te nemen dat het gaan om geweld vanwege je seksuele geaardheid. Mocht de agent hier niet naar vragen, zorg er dan voor dat je zelf dit laat opnemen in de aangifte.

Als je wilt kan in plaats van je eigen adres het adres van het bureau worden opgegeven als woonadres, dan komen je eigen adresgegevens niet in het proces-verbaal.

Hoe is het wijkteam te bereiken?

Je kunt 24 uur per dag bellen met 0900-8844 en vragen naar een van de buurtagenten van het wijkteam van jouw wijk.

Slachtofferhulp

Ben jij slachtoffer van intimidatie of van geweld tegen LHBTI+ dan kan je indien nodig slachtofferhulp inschakelen. Als slachtoffer kan je namelijk te maken krijgen met een doolhof van instanties, schaderegelingen, juridische procedures en emoties. Bureau Slachtofferhulp helpt om de zaken op een rij zetten en kan bijvoorbeeld informeren over de mogelijkheden voor schadevergoeding. Slachtofferhulp is gratis.

Telefoon: 0900-0101 (lokaal tarief)

Website: www.slachtofferhulp.nl