“We hijsen toch ook geen vlag met dierendag?!”

doorWebmaster

“We hijsen toch ook geen vlag met dierendag?!”

“We hijsen toch ook geen vlag met dierendag?!”, zegt de ‪#‎SGP‬-fractievoorzitter van Goes nonchalant & denigrerend als hem in een terugblik gevraagd wordt naar het weigeren van hijsen regenboog-vlag op het gemeentehuis tijdens coming out-dag door zijn wethouder. Een week later heeft hij toen terecht deze portefeuille in moeten leveren….. Maar blijkbaar is hij onverbeterlijk. Een erg slecht voorbeeld voor de inwoners en werkelijk een beroerde ambassadeur naar buiten toe.

Gelukkig kan ik met velen constateren dat het voor LHBT’ers in Zeeland langzaam de goede kant op gaat! Maar hier baal ik wederom van…

 

Aldus Mart Roumen via zijn Facebook.

 

Ook COC Zeeland en LHBT Netwerk Zeeland hebben de open uitnodiging ontvangen. Het lijkt er op dat de heer Lukassen geen idee heeft waar de regenboog-vlag voor staat en wat het symboliseert.

Wikipedia schrijft daarover als volgt:

Sinds eind jaren zeventig fungeert een regenboogvlag als symbool van de homobeweging en wordt sindsdien onder andere meegevoerd bij de Gay Pride Parades en uitgehangen bij homobars en talrijke andere bijeenkomsten van homo’s, lesbiennes en aanverwante seksuele minderheden.

Deze regenboogvlag werd in juni 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride parade van dat jaar. De vlag moest een teken zijn van lesbische en homoseksuele trots en tegelijk voor de diversiteit van deze levenswijze. Baker zou voor het ontwerp van de regenboogvlag geïnspireerd zijn geweest door de Flag of the Human Race, waarmee in de jaren zestig door sommigen werd gedemonstreerd voor de wereldvrede en die bestond uit vijf banen in de kleuren rood, zwart, bruin, geel en wit.

De eerste keer dat deze vlag werd gebruikt, was tijdens de Gay Freedom Day Parade in San Francisco op 25 juni 1978. De allereerste twee regenboogvlaggen werden door 30 vrijwilligers met de hand geverfd en in elkaar genaaid. Nadat op 27 november 1978 Harvey Milk, een openlijk homoseksueel levend lid van de gemeenteraad van San Francisco, was vermoord, kwam er een grote vraag naar de regenboogvlag.

Het bestuur van COC Zeeland zal zich beraden over een dialoog met Johnny Lukassen.

– En wat betekent de regenboog-vlag voor jou? Vind je dat het gehesen moet worden op Coming out dag? Of heeft Johnny Lukassen volgens jou wel een punt? –

Over de auteur

Webmaster administrator

1 reactie tot nu toe

kees luteijnGeplaatst op8:01 pm - apr 28, 2015

Gelijk willen hebben. Dat kwam als eerste bij mij op. Zoeken naar de eerste de beste/slechtste argumenten. Of zeggen wat in je opkomt zonder na te denken. Jammer dat deze mijnheer representant is voor een achterhaalde denkwijze.
De vlag, een stuk tekstiel, is een symbool. Net als alle andere vlaggen. Daar wordt respektvol mee om gegaan. Kijk eens naar de ceremonie van opvouwen. En zo is het ook met de Regenboogvlag. Voor mij een teken van bewustwording, emancipatie en openheid. Goed dat de diskussie nog niet gesloten is. Een wens: erken dat de uitspraken ondoordacht en kwetsend zijn. En verbindt daar positieve gevolgen aan. Sorry is ook een keer uutgevonden en op het gebruik rust geen patent.

Reacties zijn gesloten.