Categorie Archief Nieuws

doorFrancesco

25 januari: LHBT Café avond bij Café 39 in Middelburg

Het nieuwe jaar is al weer even onderweg. Tijd voor een evaluatie aan de bar. Komen jullie ook? 

Wanneer? Zaterdag 25 januari van 21.00 – 02.00 uur.

Linkje: https://www.facebook.com/events/2231266073641086/

doorFrancesco

Liefs Uit Londen

In maart/april 2020 zet de Musicalgroep Papillon uit Middelburg hun nieuwe productie “Liefs Uit Londen” op de planken. Een musical met een eigentijds thema, namelijk de liefde tussen twee vrouwen en bestaat volledig uit covers van de Zeeuwse band Blof. 

“Sara en Anna zijn al vanaf kleins af aan beste vriendinnen. Wanneer hun vriendschap overslaat in liefde komen ze voor een aantal moeilijke keuzes te staan en kiezen zij elk hun eigen pad. De covers van de Zeeuwse band BLØF voeren je mee langs dit moderne liefdesverhaal.

Meer informatie is te vinden via http://musicalgroeppapillon.nl/producties/liefs-uit-londen/.

Kaartjes voor de voorstellingen in maart en april zijn te verkrijgen via informatie@musicalgroeppapillon.nl.

Bekijk de flyer hieronder:

doorSecretaris

Lezing in De Drukkery door psycholoog Petra de Bil

Aanleiding is de verschijning van haar boek ‘Lege gangen’.

‘Je hebt het verkeerd gedaan mam, het was foute boel!’ Mijn vierjarige dochtertje Meike staat met een opgeheven vingertje voor me. ‘Je dacht dat ik een meisje was toen ik geboren werd, maar ik ben een jongen!’

Vanaf dat ze kon praten, maakte Meike duidelijk dat ze een jongen was. Petra de Bil beschrijft in het boekje ‘Lege gangen’ de weg die een moeder en haar transgender kind afleggen om de ‘foute boel’ zoveel mogelijk te herstellen. Deze weg voert langs artsen en ziekenhuizen, maar ook langs instanties, scholen en sportclubs. Overal is er iets uit te leggen, en overal worden er goedbedoelde opmerkingen gemaakt. Nuchter wordt er verslag gedaan van de af te leggen weg, terwijl het contrast met de rest van de wereld steeds groter wordt. Dit zal niet alleen herkenbaar zijn voor moeders van transgender kinderen, maar voor alle ouders met een kind waar ‘iets mee is’. Het is een verhaal over verdriet en onmacht, maar vooral ook over veerkracht en liefde.

  • Datum: 6 november 2019
  • Aanvang 15.30
  • Einde lezing rond 16.15
  • Daarna gelegenheid om vragen te stellen
  • Aansluitend borrel en gelegenheid  om het boek Lege gangen te laten signeren
  • Einde 18.00

Petra de Bil is psycholoog en gepromoveerd op het onderwerp sociale uitsluiting. Ze is de auteur van diverse studieboeken op het gebied van psychologie en onderzoek . Momenteel is ze werkzaam als studentenpsycholoog aan de HZ Univerity of Applied Sciences.

Deze lezing met aansluitende borrel worden gratis aangeboden door LHBT Netwerk Zeeland in samenwerking met De Drukkery. Als u de lezing bij wilt wonen graag aanmelden via onderstaande link (deze volgt nog).

 

Credits: Foto door Sharon McCutcheon via Unsplash

doorSecretaris

Finale project Zeeuws Meisje #gelijkheid nadert!

Sinds half mei hangen overal in Zeeland posters voor de ramen van negen Zeeuwse Meisjes in traditionele dracht, uitgevoerd in de kleuren van de regenboogvlag. Een enkel woord, gelijkheid, maakt duidelijk waar de campagne om draait. Zeeuws Meisje brengt mensen met elkaar in gesprek over de vraag hoe we, ondanks alle verschillen, respectvol met elkaar om kunnen gaan.

Nashville verklaring

Hoe moeilijk dat is bleek eerder dit jaar, toen honderden bijbelvaste christenen, waaronder predikanten, lokale en landelijke politici, hun naam verbonden aan de Nashville Verklaring, die stelling neemt tegen ‘homoseksuele onreinheid en transgenderisme’. Het riep in heel Nederland tegenreacties op in solidariteit met de LHBTQ gemeenschap. Zo hesen in Zeeland diverse gemeenten de regenboogvlag – maar anderen weigerden.

Dit bracht fotograaf en kunstenaar Rem van den Bosch op het idee om Zeeuws Meisje, het trotse symbool van Zeeland, in te zetten als toonbeeld van inclusie. Samen met zijn partner Anaela Strutz en een heel team – van couturier Wilma de Groot tot klompenmaker Jaap Kramer – recreëerde hij de originele Walcherse dracht tot in detail, maar dan in de kleuren van de regenboogvlag, met een uitbundige reeks foto’s als resultaat.

Van den Bosch verkocht zijn dierbare Erwin Olaf-stuk om de aanloopkosten te betalen, maar gaandeweg kreeg hij meer steun. Zo sponsorde Anti Discriminatie Bureau Zeeland de posters die gratis door heel Zeeland werden verspreid. De campagne voor gelijkheid ging bovendien de straat op: in diverse gemeenten vroegen kleurrijke Zeeuwse Meisjes voorbijgangers naar hun eigen ervaringen met (on)gelijkheid, wat tot veel bijzondere discussies leidde.

New York

Zeeuws Meisje vindt overal weerklank. Veel Zeeuwen vinden het prachtig dat de traditionele dracht met zoveel zorg is vertaald naar deze tijd. Omroep Zeeland maakt een zevendelige reportage over het project en de Provincie Zeeland presenteert Zeeuws Meisje in de Verenigde Staten, voorafgaand aan en tijdens de uitreiking van de Roosevelt Four Freedoms Awards op 5 oktober in New York.

Opening tentoonstelling en boekpresentatie

Maar eerst opent drs. Anita Pijpelink, lid van Provinciale Staten Zeeland, op 14 september de tentoonstelling Zeeuws Meisje in de Koorkerk in Middelburg, met de foto’s van Van den Bosch, de kleding, en rekwisieten uit de fotosessies. Hierbij wordt ook het boek Zeeuws Meisje gepresenteerd, waarin de foto’s worden aangevuld met een voorwoord gebaseerd op de Handmaid’s Tale, een beschouwing over streekdracht, en interviews met de mensen die de campagne hebben vormgegeven.

De posters die oproepen tot gelijkheid zijn zo’n succes dat Van den Bosch besloten heeft ze in verschillende talen digitaal beschikbaar te stellen via de website zeeuwsmeisje.nu “Zeeuws Meisje overstijgt Zeeland,” zegt de kunstenaar; “het gelijkheidsprincipe is een fundamenteel recht, verankerd in onze grondwet, en we moeten continu blijven werken aan een samenleving waar plaats is voor iedereen.”

Zeeuws Meisje, de tentoonstelling

Opening en boekpresentatie: 14 september, opening 14.00 – 17.00

Duur tentoonstelling: 14 september 2019 t/m 25 oktober 2019

Openingstijden september: ma t/m vr 10.30 – 17.00, za en zo 13.30 – 17.00

Openingstijden oktober: ma t/m vr 10.30 – 17.00 (in het weekend gesloten)

Website: www.zeeuwsmeisje.nu

doorSecretaris

Zaterdag 14 december: Landelijke Roze Adventsviering van ChristenQueer in Middelburg

Deze Landelijke Roze Adventsviering van ChristenQueer in Middelburg wordt extra feestelijk: het is de 10e viering in successie!

Voor verdere gedetailleerde informatie en opgave kun je terecht bij de organisatie: Friedhelm & Robert via telefoon: 0118-774447 of 06-12601765 of email: friedhelm@t-mobilethuis.nl.  

 

doorSecretaris

Zaterdag 23 november: Film-middag

Tradititie-getrouw samen een film kijken met een homo-thema.

Opgave uiterlijk woensdag 20 november 2019!

Deze activiteit van de ChristenQueer-regio Zuid-West (voorheen CHJC-regio Zeeland/West-Brabant) is voor leden van ChristenQueer. Overige belangstellenden die een keer met onze ChristenQueer-regio Zuid-West willen kennismaken zijn van harte welkom en delen mede in de (on)kosten.

Voor verdere gedetailleerde informatie en opgave kun je terecht bij: zuidwest@christenqueer.nl.

doorSecretaris

Zaterdag 19 oktober: Wandeling “Zak van Zuid-Beveland”

We verzamelen in Heinkenszand voor een mooie herfstwandeling van ongeveer 2 uur onder begeleiding van een gids.

Opgave uiterlijk woensdag 16 oktober 2019!

Deze activiteit van de ChristenQueer-regio Zuid-West (voorheen CHJC-regio Zeeland/West-Brabant) is voor leden van ChristenQueer. Overige belangstellenden die een keer met onze ChristenQueer-regio Zuid-West willen kennismaken zijn van harte welkom en delen mede in de (on)kosten.

Voor verdere gedetailleerde informatie en opgave kun je terecht bij: zuidwest@christenqueer.nl 

 

doorSecretaris

Zaterdag 14 september: Terra Maris en haar Bijencultuur

Vandaag richting Oostkapelle met als doel Terra Maris, het Zeeuwse museum voor natuur en landschap.

Opgave uiterlijk woensdag 11 september 2019.

Deze activiteit van de ChristenQueer-regio Zuid-West (voorheen CHJC-regio Zeeland/West-Brabant) is voor leden van ChristenQueer. Overige belangstellenden die een keer met onze ChristenQueer-regio Zuid-West willen kennismaken zijn van harte welkom en delen mede in de (on)kosten.

Voor verdere gedetailleerde informatie en opgave kun je terecht bij: zuidwest@christenqueer.nl.

doorSecretaris

28 maart 2019: Algemene Ledenvergadering (bekijk hier de stukken)

Het bestuur van COC Zeeland nodigt de leden van COC Zeeland van harte uit voor deelname aan de algemene ledenvergadering. De belangrijke gegevens zoals de stukken, plaats en tijdstip vindt je op deze pagina terug. Ontvang je de stukken liever per post? Vraag ze dan op bij de secretaris.

De algemene ledenvergadering is nodig om de jaarstukken 2018 te bespreken en vast te stellen. Ook wil het bestuur graag met de leden het beleid en de aanpak voor 2019 bespreken. Dit vindt plaats tijdens het formele deel van de ledenvergadering.

Het huidige bestuur is op 11 september 2018 gekozen. Het bestuur wordt gevormd door bekende en minder bekende leden van COC Zeeland. Het bestuur wil op de algemene ledenvergadering graag kennismaken met de leden van COC Zeeland. Hiervoor wordt het informele gedeelte na de ledenvergadering gebruikt. Dit vindt ook in Hotel Terminus plaats tijdens een gezellige borrel.

Indien jij niet in staat bent bij de ledenvergadering aanwezig te zijn dan is een bericht van verhindering naar secretaris Stefano la Heijne, secretaris@coczeeland.nl heel prettig.

COC Zeeland is een vereniging waarin de leden stemrecht hebben. Bij verhindering is het mogelijk dat jij een ander lid machtigt om namens jou een stem uit te brengen. Geef deze uitnodiging dan (met en volledig ingevulde achterkant) aan het lid dat jij machtigt.

Graag tot ziens op 28 maart 2019!

Namens het bestuur van COC Zeeland,

Kees Luteijn
Voorzitter

DATUM:  Donderdag 28 maart 2019
TIJD: 19.30 uur 
LOCATIE: Hotel Terminus, Stationsplein 1, 4461 HP GOES

Agenda ALV 28 maart 2019

Jaarverslag 2018 COC Zeeland (inclusief jaarrekening 2018)

Jaarplan 2019 – 2020 COC Zeeland (inclusief begroting 2019)

 

doorKees Luteijn

De Nashville-verklaring is ongepast – COC Zeeland onderschrijft de Zeeland-verklaring

Het bestuur van COC Zeeland is geschokt en verontwaardigd over de orthodox-protestante ‘Nashville-verklaring’ die op 6 januari 2019 is gepubliceerd. COC Zeeland neemt op dezelfde wijze als COC Nederland heeft gedaan krachtig afstand hiervan.

COC Zeeland is blij met de reactie van de Statenfracties van de PvdA, GroenLinks, D’66, 50Plus en SP hierop. Deze reactie is gevat in de Zeeland-verklaring [https://zeeland.pvda.nl/nieuws/5828/]. COC Zeeland onderschrijft deze Zeeland-verklaring. COC Zeeland roept iedereen op deze Zeeland-verklaring ook te onderschrijven.

COC Zeeland is geraakt door de prachtige oproep van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie op zijn Facebookpagina. Niet iedereen heeft toegang tot Facebook. Daarom wordt deze oproep hier volledig overgenomen.

Waarom zouden Nederlandse christenen behoefte hebben aan een vaderlandse versie van de Nashville Verklaring?

Past het in het rijtje Amerikaanse importen, zoals proms op middelbare scholen, Halloween, Thanksgiving en Black Friday? Of is het onderdeel van de wel breder waargenomen behoefte, in grote delen van de wereld, culturele en religieuze identiteit te benadrukken door diegenen uit te sluiten die als “anders” of buitenstaanders worden gezien? Ik hoop het eerste, maar vrees het laatste.

Dogmatische gelovigen, van zowel de religieuze als niet-religieuze soort, hebben de neiging dogma’s boven mensen te plaatsen en die dogma’s als absoluut te presenteren. Mijn interpretatie van de leer van Jezus is juist dat hij mensen altijd boven dogma’s plaatst. En niemand uitsluit. Was hij niet degene die de onaanraakbaren omhelsde?

Maar terug naar de Nashville verklaring. Vanwaar toch die behoefte mensen uit te sluiten op basis van hun geaardheid? Waarom wordt liefde, toch de basis van het christelijk geloof en een hoeksteen van ieder menselijk normenstelsel, ineens “zondig” als het gevierd wordt tussen mensen van hetzelfde geslacht? Omdat het in de bijbel staat? Maar in de bijbel staat ook dat slavernij is toegestaan en dat je je dochter mag verkopen. Er zullen weinig orthodoxe christenen zijn die niet inzien dat dit normen zijn van duizenden jaren geleden die vandaag fundamenteel strijdig zijn met wat algemeen als christelijke waarden wordt gezien. Er wordt naar mijn beste weten nooit bepleit om slavernij of het verhandelen van je kinderen in een soort Nashville verklaring op te nemen. Waarom dan wel de uitsluiting van de LGBTIQ gemeenschap? Vanwaar toch die angst voor homo’s en transgenders? Rationeel is het natuurlijk allemaal niet, dus misschien is mijn poging er een rationele verklaring voor te vinden nutteloos.

Duidelijk is wel dat er in deze tijden van razendsnelle wereldwijde veranderingen behoefte is aan bevestiging van identiteit. Duidelijk is ook dat die behoefte, in tijden van onzekerheid en zelfs angst, niet alleen kan worden bevredigd door te markeren wat ons bindt, maar ook wat ons scheidt van wie anders is. En dat anders zijn, moet als bedreigend worden ervaren om het eigen groepsgevoel te versterken. De angst moet worden gevoed dat wie anders is “ons” iets wil afpakken, ons zijn anders zijn wil opleggen. Kosmopolieten willen onze natie afpakken, moslims onze vrijheid afpakken, vrouwen onze mannelijkheid afpakken en homo’s onze gezinnen afpakken. Dus moeten we ons ertegen wapenen. Door terug te gaan naar het verleden. Toen middelbare witte mannen nog gewoon de baas waren, vrouwen hun plaats kenden en iedereen nog braaf naar de dominee luisterde. Het is de valse nostalgie van “vroeger was geluk heel gewoon”. De miskenning van de bevrijding voor miljoenen mensen die de strijd voor emancipatie en gelijkheid heeft opgeleverd. Homo’s weer in de kast en vrouwen weer achter het aanrecht. Hoeveel ellende zou dat niet aanrichten? Hoeveel verdriet? Welk een brute aanval op christelijke medemenselijkheid zou dat niet zijn?

Er is veel bereikt in de afgelopen vijftig jaar. Maar de strijd voor gelijkheid is nog lang niet gestreden. De strijd tegen kansenongelijkheid is nog lang niet gestreden, noch de strijd tegen discriminatie, tegen armoede. Is dit niet een strijd die het waard is gezamenlijk op te pakken? Zou hier niet een mooie Nashville verklaring over opgesteld kunnen worden? En hoe bevrijdend zou het niet zijn voor orthodoxen van alle geloven als ze zich zouden ontdoen van de obsessie met seksualiteit? Mijn oom zei eens dat je dogma’s moet zien als lantaarnpalen die licht schijnen zodat een mens met zijn vrije wil misschien iets makkelijker zijn levenspad kan uitzetten. Alleen, zo zei hij, moet je je niet als een dronkelap aan zo’n lantaarnpaal vastklampen, want dan kom je in het leven geen stap verder. Vrijheid is dat iedereen zelf mag weten of en hoe hij dogma’s wil zien. “Ik leef zo, omdat ik dit geloof”, valt altijd te respecteren, maar “jij moet zo leven, omdat ik dit geloof”, moet altijd worden afgewezen. Dat is de essentie van godsdienstvrijheid.